CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Mesures eficaces de prevenció són necessàries amb urgència per evitar una crisis del càncer

La batalla mundial contra el càncer no es guanyarà únicament amb el tractament

dimarts, 4 de febrer de 2014

Mesures eficaces de prevenció són necessàries amb urgència per evitar una crisis del càncer

En motiu de què avui se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) , organisme especialitzat en càncer de l'Organització Mundial de la Salut, ha publicat l'Informe Mundial del Càncer 2014, una col·laboració de més de 250 destacats científics de més de 40 països que descriu diversos aspectes de la investigació i el control del càncer.

Amb base en les estadístiques més recents sobre les tendències en la incidència i mortalitat a nivell mundial el càncer, aquest nou llibre revela com la càrrega del càncer està creixent a un ritme alarmant i posa de relleu la necessitat d'una urgent implementació d'estratègies de prevenció eficaços per contenir la malaltia.

El Dr. Christopher Wild, director de l' IARC i coeditor del llibre va anunciar que " es necessita més compromís amb la prevenció i la detecció primerenca desesperadament per tal de complementar els tractaments millorats i abordar l'alarmant augment de la càrrega del càncer a tot el món."

En aquest sentit, el Dr. Manolis Kogevinas, codirector del CREAL i director del programa de càncer, explica que "el càncer és una àrea important d'investigació per al CREAL, centre de recerca de l'aliança ISGlobal. Els esforços realitzats en els darrers anys s'han centrat en la radiació (ionitzant i no ionitzant), els contaminants de l'aigua, els productes químics i les exposicions ocupacionals, i en la interrupció del ritme circadià incloent el treball per torns. Les tècniques moleculars i òmiques són part important de la nostra investigació epidemiològica en càncer. Recentment també estem ampliant la nostra recerca als nous països desenvolupats o en desenvolupament en els quals el càncer i altres malalties no transmissibles són actualment malalties dominants". Els principals projectes són MOBI-KIDS en telèfons mòbils i càncer cerebral en adults joves, MCC-Spain sobre els tumors comuns a Espanya, EPICURO sobre el càncer de bufeta, l'EPI-CT en radiació mèdica en nens i risc de càncer en el futur, entre d'altres.

"El nostre treball està orientat pel nostre coneixement que un control eficaç del càncer només es pot aconseguir si evitem l'aparició de càncer", remarca Kogevinas.

L'augment de la càrrega mundial de càncer
Al 2012, la càrrega mundial de càncer va augmentar a 14 milions de nous casos per any, una xifra que s'espera que augmenti a 22 milions a l'any en els propers dos decennis. Durant el mateix període, les morts per càncer es preveu que augmentin de 8,2 milions de dòlars a l'any a 13 milions de dòlars per any. A nivell mundial, el 2012 els càncers més comuns diagnosticats van ser els de pulmó (1,8 milions de casos, el 13,0% del total), mama (1,7 milions, 11,9%), i l'intestí gruixut (1,4 milions, 9,7%). Les causes més comunes de mort per càncer van ser el càncer de pulmó (1,6 milions, el 19,4% del total), el fetge (0,8 milions, 9,1%) i el d’estómac (0,7 milions, 8,8%).

La bretxa del càncer
Com a conseqüència del creixement i envelliment de la població, els països en desenvolupament es veuen molt més afectats pel creixent nombre de càncers. Més del 60% del total de casos al món es produeixen a l'Àfrica, Àsia, Amèrica Central i del Sud, i aquestes regions representen aproximadament el 70% de les morts per càncer al món, una situació que s'agreuja per la falta de detecció primerenca i accés a tractament.

Morts evitables
L'accés a tractaments eficaços i assequibles de càncer en els països en desenvolupament, en particular per al càncer infantil, reduiria significativament la mortalitat, fins i tot en llocs on els serveis d'atenció de salut estan menys desenvolupats.

No obstant això, els creixents costos de la càrrega del càncer estan danyant les economies, fins i tot dels països més rics i estan més enllà de l'abast dels països en desenvolupament.

Campanyes de vacunació eficaces i promoció de la salut
Molts països en desenvolupament continuen estant desproporcionadament afectats per la doble càrrega dels càncers relacionats amb les infeccions (incloent els de coll de l'úter, fetge i estómac) i l'augment de la incidència dels càncers (com els de pulmó, de mama i d'intestí gruixut) associada a estils de vida industrialitzats.

La detecció primerenca, diagnòstic i tractament
"Els governs han de demostrar un compromís polític amb la implementació dels programes de cribratge i detecció primerenca d'alta qualitat, que són una inversió i no un cost," diu el Dr Bernard W. Stewart, coeditor de l'Informe Mundial del Càncer 2014.

Legislació adequada per reduir l'exposició i les conductes de risc
Lliçons de les mesures de control del càncer en els països d'alts ingressos mostren que la prevenció funciona, però que la promoció de la salut per si sola és insuficient. La legislació juga un paper important en la reducció de l'exposició i les conductes de risc.

Per consultar la nota de premsa de l'IARC completa, cliqueu http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2014/pdfs/pr224_E.pdf.

Referència: Stewart BW, Wild CP, editors (2014). World Cancer Report 2014. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: