CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L’èczema, la rinitis i l’asma en nens estan fortament associades

dijous, 16 de gener de 2014

L’èczema, la rinitis i l’asma en nens estan fortament associades

Un estudi europeu amb més de 20.000 nens ha descobert que la coexistència de l’èczema, la rinitis i l’asma en el mateix nen és molt més freqüent del que s'esperaria si aquestes malalties fossin independents unes de les altres. Així ho afirma un dels majors estudis realitzats fins ara sobre aquestes malalties, publicat a The Lancet Respiratory Medicine.

Tenint en compte que fins a un 20% dels nens tenen com a mínim una d'aquestes malalties i un 4% en tenen dues o tres, “els pacients i els metges han de ser conscients de la tendència d'aquestes malalties a què es produeixin en els mateixos nens i la necessitat d'un enfocament integrat", adverteix el Prof. Josep M. Antó, autor responsable del treball i director del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona, centre de recerca de l'aliança ISGlobal.

L’estudi concreta que nens amb dues o tres malalties al·lèrgiques (èczema , rinitis i asma) als 4 anys tenen una predisposició d'entre 30 i 60 vegades superior de tenir dos o tres d'aquestes malalties als 8 anys. Fins i tot els nens amb només una d'aquestes malalties als 4 anys tenen una predisposició de 4 a 7 vegades més gran de tenir dues o tres d'aquestes malalties als 8 anys. Aquests riscos es van trobar tant en nens sensibilitzats com en nens no sensibilitzats a com a mínim un dels al·lèrgens comuns estudiats.

Els investigadors van avaluar 23.434 nens d'entre 4 i 8 anys de 12 estudis europeus de cohorts de naixement basats en la població procedent de Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Suècia i Espanya. Aquests països participen en el projecte MeDALL (Mecanismes de Desenvolupament de l'Al·lèrgia), finançat per la Unió Europea, que va registrar informació de pares i metges sobre les malalties al·lèrgiques dels nens participants i es van recollir anticossos IgE contra sis al·lèrgens en mostres de sang (sensibilització). L'estudi va mostrar que al voltant del 4% dels nens d'entre 4 i 8 anys té dues o tres malalties encara que en un 50% d'ells la coexistència de dues o tres malalties es deu a l’atzar.

Tot i que la presència de dues o tres malalties és més comuna en nens sensibilitzats als al·lèrgens estudiats, també poden afectar als nens que no ho estan. Per això, l’autor principal afegeix que "el nostre estudi també suggereix que l'atòpia (presència d'anticossos IgE contra al·lèrgens en la sang) no pot ser considerada com la causa dominant de la coexistència d'aquestes malalties i que cal investigar altres mecanismes", explica l’autor responsable de l’estudi.

El Prof. Antó, juntament amb el Prof. Jean Bousquet de l'INSERM (Montpeller, França), és el co-director de l'estudi MeDALL, l'objectiu del qual és generar coneixement nou sobre el mecanisme d'iniciació de l'al·lèrgia des de la infància fins a l'edat adulta, per tal de millorar la prevenció, el diagnòstic precoç i les dianes terapèutiques.

Segons el director del CREAL, centre de recerca que forma part de la Institució CERCA de la Generalitat de Catalunya, "l'excés de tendència a patir alhora èczema, rinitis i asma en nens és el resultat de múltiples interrelacions entre factors de risc ambientals i genètics. En conseqüència, hem de considerar un enfocament integrat que inclogui les tres malalties en futures investigacions i en l'atenció sanitària" .

Article de referència: Comorbidity of eczema, rhinitis, and asthma in IgE–sensitised and non–IgE–sensitised children in MeDALL: a population–based cohort study. Pinart M, Benet M, Annesi–Maesano I, von Berg A, Berdel D, Carlsen KCL, Carlsen K-H, Bindslev–Jensen C, Eller E, Fantini MP, Lenzi J, Gehring U, Heinrich J, Hohmann C, Just J, Keil T, Kerkhof M, Kogevinas M, Kolezko S, Koppelman GH, Kull I, Lau S, Melén E, Momas I, Porta D, Postma DS, Rancière F, Smit HA, Stein RT, Tischer CG, Torrent M, Wickman M, Wijga AH, Bousquet J, Sunyer J, Basagaña X, Guerra S, Garcia–Aymerich J, Antó JM. The Lancet Respiratory Medicine. DOI: 10.1016/S2213-2600(13)70277-7


 


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: