CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Els pares han de mantenir les cases lliures de fum pel benestar dels nens

dimecres, 15 de gener de 2014

Els pares han de mantenir les cases lliures de fum pel benestar dels nens

Més de 700 milions de nens de tot el món estan exposats regularment al fum de les cigarretes. Les noves conclusions científiques adverteixen que els efectes cardiovasculars del tabaquisme passiu en un nen acabat de néixer es manifesten des dels seus primers dies de vida i, en alguns casos, poden arribar a ser greus.

Concretament, investigadors de Suècia, Grècia i Espanya (CREAL - Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, centre de recerca de la aliança ISGlobal) informen que la pressió arterial dels nadons es va alterar amb una diferència 20 vegades superior. Aquests nens més afectats van respirar directament aire ple de fum durant diversos mesos després del seu naixement, el més probable, a la llar.

En aquest estudi, publicat a la revista Acta Paediatrica, els investigadors van estudiar els canvis en els nens de la cohort RHEA de Creta. Els investigadors van comparar nens de 4 a 6 mesos d’edat dels no fumadors de tota la vida que van ser pocs casos (controls, n = 9) i altres freqüentment exposats al fum del tabac (fumadors passius; n=10) amb els nascuts de fumadors habituals (n=6). Es va mesurar la pressió arterial (PA dels lactants durant les maniobres de reposicionament breus realitzades durant una migdiada.

"Respirar aire ple de fum és molt més perillós per al desenvolupament primerenc del què ens pensem, de manera que els pares han de mantenir la casa lliure de fum", va remarcar el Dr. Manolis Kogevinas, codirector del CREAL i coautor d'aquest estudi.


Article de referència: Adverse circulatory effects of passive smoking during infancy: surprisingly strong, manifest early, easily avoided. Cohen G, Vardavas C, Patelarou E, Kogevinas M, Katz-Salamon M.Acta Paediatr. 2013 Dec 12. doi: 10.1111/apa.12538.
 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: