CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Un 2% de les leucèmies infantils a Europa poden estar causades per l'exposició a camps magnètics de freqüència extremadament baixa

dijous, 28 de novembre de 2013

Un 2% de les leucèmies infantils a Europa poden estar causades per l'exposició a camps magnètics de freqüència extremadament baixa

Entre el 1,5 i el 2% dels casos de leucèmies infantils a Europa són potencialment atribuïbles a l'exposició als camps magnètics de freqüència extremadament baixa (ELF MF extremely low frequency magnetic fields) associada a l’electricitat domèstica de 50Hz corrent altern (AC). Aquests són els resultats d'un estudi dut a terme pel Dr. James Grellier i la Prof. Elisabeth Cardis, del programa de radiació del CREAL, centre de recerca de l'aliança ISGlobal, sota els auspicis del projecte de la Xarxa Europea d'Avaluació de Riscos per a la Salut de l'Exposició a Camps Electromagnètics (EFHRAN) que va ser finançat per la Comissió Europea.

L'estudi, publicat a la revista Environment International, va quantificar els possibles impactes en la salut dels nivells actuals d'exposició a camps magnètics de freqüència extremadament baixa per al públic en general. Encara que aquestes exposicions són generalment baixes -particularment quan les compares amb l'exposició en alguns entorns laborals- la població sol tenir un constant contacte amb les fonts d'emissió d’ELF MF, que inclou des d'aparells domèstics i despertadors fins a tramvies i vehicles híbrids.

Els estudis epidemiològics han demostrat consistentment una associació entre l'exposició a ELF MF i la leucèmia infantil (el càncer més comú en la infància), que va portar a l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC-International Agency for Research in Cancer) a classificar les ELF MF com a agent 2B "possiblement cancerigen" al 2002. En aquest nou estudi, es van utilitzar les estimacions de riscos derivats dels estudis epidemiològics recents, juntament amb les estimacions d'exposició disponibles relatives a la població europea, per tal de predir el nombre anual de casos de leucèmia infantil que seria atribuïble a l'exposició a aquests camps a la UE, si les ELF MF provoquessin càncer. L'estudi va mostrar que cada any entre el 1,5 i el 2% dels casos de leucèmia infantil poden estar causats per l'exposició a ELF MF, tot i que aquestes estimacions s'han caracteritzat per una gran incertesa.

Per tal de reduir les incerteses d’aquestes estimacions, els investigadors del CREAL, Instituto CERCA, recomanen que el treball posterior comprengui els possibles mecanismes biològics d'acció entre les ELF MF i la leucèmia infantil, i que el monitoratge de l'exposició residencial a ELF MF hauria de millorar a Europa.

Grellier, J., Ravazzani, P., and Cardis, E. "Potential health impacts of residential exposures to extremely low frequency magnetic fields in Europe." Environment International 62 (2014): 55-63.

Fotografia: James Grellier - derivative of original work by VashiDonsk at en.wikipedia.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: