CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Treball per torns i el risc de càncer de mama: existeix algun vincle?

divendres, 22 de novembre de 2013

Treball per torns i el risc de càncer de mama: existeix algun vincle?

Diversos estudis, sobretot amb infermeres, han suggerit que la feina per torns de nit és un factor de risc de càncer de mama. Un dels principals mecanismes subjacents a aquesta associació és la supressió, induïda per la llum, de la melatonina, una hormona amb propietats inhibidores del creixement de les cèl·lules cancerígenes que normalment es produeix a la nit mentre dormim. Altres mecanismes inclouen la privació de son i la interrupció circadiana (alteració dels ritmes biològics diaris).

Tot i així, encara hi ha alguns dubtes sobre la validesa d'alguns dels estudis existents. Són importants les 4 revisions sistemàtiques i metanàlisis publicades al 2013 amb resultats no concloents. Per aquest motiu, investigadors del CREAL, centre de recerca de l’aliança ISGlobal, Manolis Kogevinas i Kyriaki Papantoniou, comenten en un editorial publicat a la revista Occupational Environmental Medicine l’article científic de Grundy et al., publicat en el mateix número d'aquesta revista, i reflexionen també sobre les necessitats de futures investigacions en aquest camp per tal de confirmar els efectes del treball per torns de nit i la interrupció circadiana en càncer de mama i altres tumors.

Com es diu en aquest article, l'evidència experimental sobre la relació de l'exposició a la llum per la nit i el càncer de mama és molt forta. Principalment és positiva malgrat les contradiccions i la manca d’una clara evidència d'una dosi-resposta d'estudis epidemiològics. Una de les principals limitacions de la literatura existent és que el treball per torns va ser definit de maneres diferents en diversos estudis. Una avaluació de l'exposició refinada (exposició en el treball per torns de nit va ser acuradament avaluada i es basa en històries laborals a nivell individual al llarg de la vida) es va utilitzar en l'estudi de Grundy et al., i es va trobar un augment en el risc del càncer de mama dues vegades superior després de treballar en torns de nit a llarg termini (després de 30 anys).

A més, els investigadors ens recorden que aquesta recerca sobre trastorns circadians i càncer va ser promoguda l'any 2007 per l'Agència Internacional del Càncer (IARC) per qualificar la interrupció de ritmes circadians per la nit com a probablement cancerígen per als éssers humans.

Cal recordar que el CREAL és un centre que pertany a l'Institut CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Papantoniou K, Kogevinas M. Shift work and breast cancer: do we need more evidence and what should this be? Occup Environ Med 2013.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: