CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La lactància materna a llarg termini millora el neurodesenvolupament dels nens

dimecres, 13 de novembre de 2013

La lactància materna a llarg termini millora el neurodesenvolupament dels nens

La plena lactància entre els 6 i els 12 mesos dels nens millora el desenvolupament de les funcions cognitives dels infants als 4 anys. No obstant això, les dificultats estan en entendre quins factors intervenen en el benefici de la lactància materna. Segons un estudi del CREAL, centre de recerca de l’aliança ISGlobal, els indicadors d'intel·ligència de les mares, els símptomes psicopatològics, la classe social i els àcids grassos del calostre (llet del primers dies després del part) no expliquen aquesta associació.

L'estudi, liderat per l'investigador Jordi Júlvez, utilitza les dades de la cohort de naixement de la ciutat de Sabadell (Barcelona) del projecte INMA. En conclusió, el 23% de les mares tenien el batxillerat i eren de classes socials mitjana-alta, la mitjana d'edat de les mares era de 32 anys i el 13% de les mares va fumar durant l'embaràs. El 15% de totes les mares que van alletar els seus nadons no ho van fer d’una manera plena i la durada mitjana de la lactància materna completa va ser 17 setmanes. Una durada que, segons Júlvez, “no són prou setmanes perquè resultin beneficioses pel desenvolupament neurològic pel nadó”.

La lactància materna a llarg termini, especialment la plena lactància, és un dels factors del neurodesenvolupament més estudiats en els darrers anys. El cervell humà és molt sensible a les exposicions ambientals que ocorren durant els períodes particulars de vulnerabilitat. En els primers anys de vida l’activitat biològica del desenvolupament del cervell és tan predominant que qualsevol factor que millora o pertorba aquest procés podria resultar en efectes permanents en la funció cerebral. Un ampli ventall de determinants ambientals, incloent-hi físic, biològic, psicològic i factors socials, modulen l’estructura i la funció del cervell on també intervenen els gens i mecanismes d'expressió genètica (és a dir, factors epigenètics).

El CREAL forma part dels centres CERCA de la Generalitat de Catalunya.
 

Article de referència: Julvez J, Guxens M, Carsin AE, Forns J, Méndez MA, Turner MC, Sunyer J. A cohort study on full breastfeeding and child neuropsychological development: the role of maternal social, psychological, and nutritional factors. Dev Med Child Neurol 2013.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: