CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L’exposició durant l’embaràs fins i tot a nivells baixos de contaminació atmosfèrica augmenta el risc de baix pes en néixer

Nota de premsa

dimarts, 15 d'octubre de 2013

L’exposició durant l’embaràs fins i tot a nivells baixos de contaminació atmosfèrica augmenta el risc de baix pes en néixer

L'exposició als contaminants de l'aire durant l'embaràs augmenta significativament el risc d'un menor creixement fetal. Això s'observa fins i tot a nivells inferiors als estipulats en les directives de qualitat de l'aire actuals de la Unió Europea (UE), d'acord amb un dels majors estudis epidemiològics prospectius del seu tipus publicat a The Lancet Respiratory Medicine.

Els investigadors estimen que, per cada augment de 5 micrograms per metre cúbic (5μg/m³) en l'exposició a partícules fines (PM2,5) durant l'embaràs, el risc de baix pes en néixer augmenta en un 18%. Es tracta d'un augment habitual d'aquestes partícules que es troben en, per exemple, les emissions dels vehicles i els contaminants atmosfèrics industrials. És important destacar que aquest increment del risc persisteix en nivells per sota del límit de qualitat de l'aire existent anual de la UE és de 25μg/m³.

"Les nostres investigacions suggereixen que una proporció important dels casos de baix pes en néixer es podria evitar a Europa si la contaminació de l'aire urbà, partícules particularment fines, es reduís" explica la Dra. Marie Pedersen, autora principal de l'estudi i investigadora del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre de l'aliança ISGlobal.

Els nivells mitjans d'exposició de PM2,5 durant l'embaràs en la població estudiada van variar de menys de 10μg/m³ a gairebé 30μg/m³. El Dr. Manolis Kogevinas, codirector del CREAL, afegeix que "si els nivells de PM2,5 es reduïssin a 10μg/m³ (el valor de referència de l'OMS com a mitjana anual de qualitat de l'aire), es podria prevenir el 22% dels casos de baix pes en néixer dels parts de més de 37 setmanes”.

Pedersen forma part d'un equip d'investigadors europeus coordinat pel CREAL (Barcelona, Espanya) i l'INSERM (Grenoble, França) que avalua l'impacte de l'exposició a baixos nivells de contaminació atmosfèrica durant l'embaràs en el baix pes en néixer (<2500g, després de 37 setmanes de gestació), el que s'ha relacionat amb problemes respiratoris en la infància, així com altres malalties que es pateixen al llarg de la vida. L'estudi també va analitzar l'impacte en la mida de la circumferència del cap pels seus possibles efectes en el desenvolupament neurològic.

Utilitzant dades de l'Estudi europeu de cohorts per als efectes de la contaminació de l'aire (ESCAPE), els investigadors van combinar dades de 14 estudis de cohorts en 12 països europeus (Noruega, Suècia, Dinamarca, Lituània, Anglaterra, Països Baixos, Alemanya, França, Hongria, Itàlia, Grècia i Espanya), en què van participar més de 74.000 dones que van tenir als seus nadons entre febrer de 1994 i juny de 2011. En particular, d'Espanya van participar 2.623 mares-fills de Sabadell (Barcelona), Astúries, Guipúscoa, València i Granada que participen en l’estudi INMA-Infància i Medi Ambient. El director d’aquest projecte és el Dr. Jordi Sunyer, codirector del CREAL, centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Segons el Dr. Sunyer, "l'àmplia exposició de les dones embarassades de tot el món a la contaminació de l’aire urbà en concentracions similars o fins i tot superiors a les avaluades en el nostre estudi ofereix un missatge clar als responsables polítics per millorar la qualitat del aire que tots compartim”.

L'estudi conclou que tots els contaminants de l'aire, partícules especialment fines (PM2,5, amb un diàmetre de 2,5 micròmetres o menys), augmenten el risc de baix pes i de reducció de la circumferència mitjana del cap dels nadons, després de tenir en compte altres factors com el tabaquisme matern, l'edat, el pes i l'educació.
 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: