CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició prenatal als COP es relaciona amb el creixement ràpid i el sobrepès en la infància

dijous, 10 d'octubre de 2013

L'exposició prenatal als COP es relaciona amb el creixement ràpid i el sobrepès en la infància

Investigadors del CREAL han confirmat que l'exposició prenatal als contaminants orgànics persistents ( COP ) té relació amb el creixement ràpid en els primers 6 mesos de vida i el sobrepès als 14 mesos d'edat.

L'estudi, publicat a la revista Obesity, conclou que l'exposició prenatal als pesticides DDE i HCB pot estar associada amb el creixement postnatal primerenc . La població d'anàlisi va incloure 1.285 nens de les cohorts de naixement INMA. El 24% de nens va tenir un creixement ràpid en els primers 6 mesos de vida i el 30% sobrepès a l'edat de 14 mesos.

Investigadors del CREAL, centre de l'aliança ISGlobal, van mesurar els COP, DDE, HCB i PCBs en sèrum matern recollit en el primer trimestre d'embaràs durant 2003-2008. Els nens que estaven en el quartil més alt d'exposició a DDE van tenir un 32% més risc de créixer ràpid i 39% major risc de tenir sobrepès que els nens en el quartil més baix d'exposició. Els nens que estaven en el quartil més alt d'exposició a HCB tenien un 45% més risc de créixer ràpid i tenir sobrepès que els nens en el quartil més baix d'exposició.

Es van trobar indicis que el sexe del nadó i la durada de lactància materna exclusiva poden modificar els efectes del DDE, i que l'IMC matern abans de l'embaràs pot influir en els efectes de l'HCB. No es va trobar relació dels PCB amb el creixement postnatal.

Els COP es classifiquen en pesticides, insecticides organoclorats, herbicides i PCB. Els pesticides DDE i HCB van ser àmpliament utilitzats a l’Estat espanyol i molts altres països prèviament en els anys vuitanta. Després, el seu ús va ser restringit fins que es va prohibir pel Conveni d'Estocolm (2004).

Referència: Valvi D, Mendez MA, Garcia-Esteban R, Ballester F, Ibarluzea J, Goñi F, Grimalt JO, Llop S, Marina LS, Vizcaino E, Sunyer J, Vrijheid M. Prenatal exposure to persistent organic pollutants and rapid weight gain and overweight in infancy. Obesity (Silver Spring).
 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: