CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició primerenca al compost químic BPA pot augmentar el risc d'obesitat infantil

dijous, 3 d'octubre de 2013

L'exposició primerenca al compost químic BPA pot augmentar el risc d'obesitat infantil

Un nou estudi associa l'exposició al BPA (Bisfenol A) durant l'embaràs amb l'obesitat en la infància (concretament als 4 anys d'edat ), però no abans de la primera infància (des del naixement fins als 14 mesos de vida ). Dania Valvi, principal autora de l'article i investigadora del CREAL, afegeix que “el 26 % dels 402 nens analitzats van tenir un creixement ràpid en els primers 6 mesos de vida , el 25% tenia sobrepès als 14 mesos, i el 21% tenia sobrepès als 4 anys d'edat".

Valvi afegeix que "gairebé totes les mares van estar exposades a baixos nivells de BPA durant l'embaràs, similar al que s'ha trobat en altres poblacions”. De fet, s'ha demostrat que el BPA augmenta lleugerament l'índex de massa corporal i la circumferència de la cintura del nen a l'edat de 4 anys.

En aquest estudi, publicat a la revista Epidemiology, les concentracions de BPA es van mesurar en dues mostres d'orina recollides en el primer i tercer trimestres de l' embaràs de les mares de l'estudi INMA - Sabadell. De fet, el projecte INMA és un dels primers i més gran estudis d'aquest examen .

El BPA és un compost químic que s'utilitza principalment en la fabricació de plàstics i materials d'envasat d'aliments. Ara, l'equip de recerca del CREAL, centre de l’aliança ISGlobal, està estudiant "si l'exposició infantil a altres substàncies químiques, com els ftalats que s'utilitzen àmpliament en la fabricació de plàstics, cosmètics i productes de cura personal , també poden augmentar el risc d'obesitat infantil".
 

Reference: Valvi D, Casas M, Méndez MA, Ballesteros-Gomez A, Luque N, Rubio S, Sunyer J, Vrijheid M. Prenatal Bisphenol A Urine Concentrations and Early Rapid Growth and Overweight Risk in the Offspring. Epidemiology 2013.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: