CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El risc de preeclàmpsia s'associa amb una major exposició a la contaminació atmosfèrica

Publicat a Environmental Health Perspectives

divendres, 27 de setembre de 2013

El risc de preeclàmpsia s'associa amb una major exposició a la contaminació atmosfèrica

Investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre de l'aliança ISGlobal, han trobat que hi ha un major risc de desenvolupar preeclàmpsia associada amb l'exposició a la contaminació atmosfèrica per partícules fines. Aquest estudi ha estat publicat a Environmental Health Perspectives.

La preeclàmpsia es caracteritza sovint per un ràpid augment de la pressió arterial que pot portar a convulsions, vessament cerebral, insuficiència orgànica múltiple i mort de la mare i/o el nadó.

L'objectiu d'aquest estudi va ser investigar l'associació entre la preeclàmpsia i l'exposició a la contaminació de l'aire (NO2, NOx i partícules fines, PM) durant tot l'embaràs i durant el primer, segon i tercer trimestre. La preaclàmpsia és un trastorn potencialment mortal que es produeix només durant l'embaràs.

Els investigadors han observat un augment del risc de preeclàmpsia associat amb l'exposició a la contaminació atmosfèrica per partícules fines. Els investigadors han trobat associacions positives en els participants avaluats, amb associacions més fortes per la preeclàmpsia i la preeclàmpsia d'inici tardà relacionades amb el tercer trimestre i l'exposició als contaminants de partícules fines, i de preeclàmpsia d'aparició primerenca en relació amb el primer trimestre i l'exposició a partícules contaminants fines. "Entre les associacions investigades, tenen importància estadística l'exposició a partícules fines PM 2.5 durant el primer i tercer trimestre i l'absorció de PM 2.5 i l'inici tardà de la preeclàmpsia", explica Payam Dadvand, investigador principal d'aquest estudi, que es  basar en 8.398 embarassos (incloent 103 casos de preeclàmpsia) entre les dones que resideixen a Barcelona (2000-2005). 

Referència:

Dadvand P, FiguerasF, Basagaña X, Beelen R, Martinez D, Cirach M, Schembari A, Hoek G, Brunekreef B, Nieuwenhuijsen MJ. Ambient Air Pollution and Preeclampsia: A Spatiotemporal Analysis. Environ Health Perspect. 2013 Sep 10.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: