CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El CREAL assisteix al Congrés dels Diputats

dijous, 26 de setembre de 2013

El CREAL assisteix al Congrés dels Diputats

El passat 26 de setembre l’investigador del CREAL David Rojas va explicar davant la Comissió de Seguretat Viària i Mobilitat Sostenible del Congrés dels Diputats les seves raons per no estar a favor de l'obligatorietat de l'ús del casc per part dels ciclistes en zones urbanes. I és que tot i que s'estima que l'ús del casc podria disminuir un 88% els lesions cranioencefàliques i un 65% les lesions facials, segons Rojas, la implementació de lleis que obliguin a utilitzar el casc per tal de reduir els riscos per a la salut poden disminuir l'ús de la bicicleta com a forma de transport, amb la disminució dels seus beneficis per a la salut pública.

Rojas va ser convocat per analitzar la proposta de llei sobre l'obligatorietat de l'ús del casc per ciclistes en àrees urbanes de tot l'Estat espanyol i va oferir una síntesi de l'evidència científica existent sobre la implementació d'aquest tipus de lleis i el seu impacte en la salut pública .

De fet, els investigadors del CREAL, centre de l'aliança ISGlobal, Mark Nieuwenhuijsen, David Rojas i Tom Cole-Hunter ja van publicar un article a Gaceta Sanitaria on feien referència a una recent publicació que avalua la llei que obliga els ciclistes de Nova Zelanda a utilitzar el casc. Aquesta avaluació va concloure que la llei havia fallat en aspectes de seguretat, salut, accidentalitat , promoció del ciclisme, aspectes ambientals i llibertats civils. També va trobar que la llei s'havia reduït un 51% el temps dedicat al ciclisme i que el risc de lesió entre els ciclistes havia augmentat un 20%. Informes d' altres casos, com el de Canadà, han conclòs que aquest tipus de lleis tampoc han satisfet els objectius. A més, les anàlisis de risc desenvolupades a Europa mostren que aquest tipus de lleis no milloraran la salut de la població.

Davant d'aquesta evidència, els investigadors afirmen que "l'ús del casc ha de ser una elecció personal de cada ciclista, ja que a nivell individual pot beneficiar i reduir la gravetat de les lesions en els ciclistes, però que a nivell general una llei com aquesta pot comportar majors impactes negatius a la salut".

Podeu veure la compareixença clicant aquí.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: