CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Predictors de metilació en l'ADN de leucòcits

Estudi publicat a Environmental Health Perspective

dimecres, 10 de juliol de 2013

Predictors de metilació en l'ADN de leucòcits

L’alteració de la metilació de l'ADN s’associa amb diverses malalties. Un grup internacional d’investigadors, dirigit per Nuria Malats, del Centre Nacional d’Investigacions Oncològigues (CNIO), on ha participat Manolis Kogevinas, del CREAL, centre de l’aliança ISGlobal, van avaluar l'associació entre els nivells de metilació de l'ADN de leucòcits en l'element nuclear intercalat llarg 1 (LINE-1) i les característiques genètiques i no genètiques de prop de 900 participants control de l'estudi espanyol de càncer de bufeta (estudi EPICURO). Aquest article va ser publicat a Environmental Health Perspective.

La metilació de l'ADN té un paper fonamental en la regulació de l'expressió gènica, l'empremta genòmica, la inactivació del cromosoma X, i la repressió d’elements traslladables. La metilació de l'ADN aberrant s'ha associat amb diversos tipus de càncer i amb el desenvolupament de malalties autoimmunes i cròniques. La metilació global de l'ADN pot ser estimada sobre la base de la metilació de seqüències repetitives com ara elements Alu o elements nuclears d’intercalat llarg 1 (LINE-1). L’edat, sexe, tabaquisme, i exposicions a arsènic i plom s'han associat amb la metilació de l'ADN.

L’equip d'investigadors va determinar els nivells de metilació de LINE-1 per piroseqüenciació. Les dades inclouen dades demogràfiques, tabaquisme, ingesta de nutrients, concentració de 12 oligoelements en ungles,  variants genètiques de metabolisme xenobiòtic i més de 500 polimorfismes entre els 24 gens en la via de metabolisme del carboni. "Varem avaluar l'associació entre els nivells de metilació de LINE-1 (percentatge de citosines metilades) i potencials determinants", va dir Kogevinas.

Els resultats de l'estudi indiquen que les dones que tenien nivells més baixos de metilació LINE-1 que els homes, i les persones que fumaven tabac ros van mostrar metilació més baixa que els no fumadors. La concentració d’arsènic en ungla es va associar inversament amb la metilació LINE-1. Per contra, el ferro i el níquel es va associar positivament amb la metilació LINE-1. Els polimorfismes de nucleòtid únic (SNP) es van associar amb la metilació LINE-1.

"L’avaluació de l'impacte dels factors genètics i no genètics en la metilació global de l'ADN pot millorar la nostra comprensió de la patogènesi molecular de moltes malalties comunes. Per tant, es va investigar les associacions de la metilació global de l'ADN de LINE-1 amb diverses variants. I hem identificat diverses característiques, els factors ambientals i les variants genètiques comunes que van predir la metilació de l'ADN entre els participants de l'estudi”, va concloure Kogevinas.

Referència

Tajuddin SM, Amaral AF, Fernandez AF, Rodriguez-Rodero S, Rodriguez RM, Moore LE, Tardón A, Carrato A, García-Closas M, Silverman DT, Jackson BP, García-Closas R, Cook AL, Cantor KP, Chanock SJ, Kogevinas M, Rothman N, Real FX, Fraga MF, Malats N. Genetic and Non-genetic Predictors of LINE-1 Methylation in Leukocyte DNA. Environ Health Perspect 2013; 121(6): 650-656.

Imatge: Leucòcit (Wikipedia)


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: