CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició a la contaminació atmosfèrica a llarg termini augmenta el risc de càncer de pulmó

Estudi publicat a The Lancet Oncology

dimecres, 10 de juliol de 2013

L'exposició a la contaminació atmosfèrica a llarg termini augmenta el risc de càncer de pulmó

L'exposició perllongada a la contaminació per partícules d'aire augmenta el risc de càncer de pulmó, especialment adenocarcinoma, fins i tot a nivells per sota dels valors límit de la Unió Europea, d'acord amb un dels estudis més grans d'aquest tipus publicat a The Lancet Oncology. L’adenocarcinoma és l'únic dels quatre principals subtipus histològics de càncer de pulmó que també es desenvolupa en un nombre substancial de no fumadors. En aquesta investigació ha participat Mark Nieuwenhuijsen, investigador responsable del programa de Contaminació Atmosfèrica del CREAL, centre de l'aliança ISGlobal.

"En aquest punt, potser s'hagi d’afegir la contaminació de l'aire, fins i tot a concentracions actuals, a la llista de causes de càncer de pulmó i reconèixer que la contaminació atmosfèrica té efectes importants en la salut pública", adverteix Nieuwenhuijsen.

Ole Raaschou-Nielsen, del Centre d'Investigació de la Societat Danesa del Càncer, ha dirigit un equip d'investigació internacional per avaluar l'impacte de l'exposició a llarg termini als òxids de nitrogen i partícules, de diàmetre inferior a 2,5 micres (PM2.5) i 10 micres (PM10), relacionades amb el risc de càncer de pulmó. Les fonts de contaminació atmosfèrica per material particulat inclouen el trànsit, la indústria i la calefacció domèstica.

Mitjançant dades de l'estudi europeu de cohorts sobre els efectes de la contaminació de l'aire (ESCAPE-European Study of cohorts for Air Pollution Effects), coordinat per la Universitat d'Utrecht als Països Baixos, els investigadors van realitzar una metaanàlisi de 17 estudis de cohorts en nou països europeus, amb gairebé 313.000 persones.

La concentració de la contaminació de l'aire es va calcular en domicilis mitjançant models de regressió d'ús del sòl. Es va realitzar un seguiment dels participants diagnosticats amb càncer de pulmó en els registres nacionals i locals de càncer, i els investigadors van aplicar models estadístics per separar la influència dels contaminants de l'aire d'altres factors com el tabaquisme, la dieta i el tipus de treball.

2.095 dels participants de l'estudi van desenvolupar càncer de pulmó durant els 13 anys de seguiment. L'anàlisi va trobar que per cada augment de 5 micrograms per metre cúbic de contaminació de PM2.5, el risc de càncer de pulmó augmenta un 18%, i per cada augment de 10 micrograms per metre cúbic en la contaminació per PM10 el risc augmenta en 22%, amb efectes més forts en els adenocarcinomes. No es va observar cap associació entre el càncer de pulmó i la concentració d'òxids de nitrogen.

Segons Nieuwenhuijsen, "l'associació entre la contaminació per partícules de l'aire i el risc de càncer de pulmó persisteix també en concentracions per sota dels valors límit de qualitat de l'aire de PM10 (40microg/m3) i PM2.5 (25microg/m3) de la Unió Europea. No hem trobat un llindar per sota del qual no hi ha risc".

(Fotografia: R. Toran)


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: