CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

TAPAS: la contaminació de l'aire i l'activitat física a la ciutat

dijous, 4 de juliol de 2013

TAPAS: la contaminació de l'aire i l'activitat física a la ciutat

En la conferència “TAPAS experimental study: respiratory and inflammatory health effects of air pollution and physical activity” (Estudi experimental TAPAS: efectes inflamatoris i sobre la salut respiratòria de la contaminació de l'aire i l'activitat física), el passat 21 de juny al CREAL, Nadine Kubesch va explicar els principals objectius d'aquest treball: "TAPAS és un estudi d'intervenció en condicions del món real incloent control de l'exposició personal a temps real. L'objectiu va ser avaluar les respostes subclíniques en una població sana a una breu exposició a la contaminació de l'aire relacionada amb el trànsit, i per avaluar si aquestes respostes canvien amb l'activitat física (per exemple, anant amb bicicleta, corrent) en l'aire contaminat". Aquest estudi forma part d'un projecte europeu.

La inhalació de partícules té efectes en els pulmons (inflamació, estrès oxidatiu, etc), la sang, el cor, el cervell i en el sistema vascular. La inflamació és una seqüència complexa de reaccions interconnectades, i que condueix a un augment de la permeabilitat vascular i el reclutament local i l'activació de les cèl·lules.

Disseny de l'estudi

"L'activitat física té beneficis per a la salut (per exemple, reducció de l'excés de pes) i ajuda a disminuir la resposta inflamatòria. El nostre projecte va intentar simular les condicions del món real. No vam utilitzar una càmera d'exposició, i vam simular el patró de desplaçaments que ens trobem en el transport actiu i passiu. L'estudi va incloure quatre escenaris d'exposició: alt i baix nivell d’exposició a contaminació de l'aire, ambdós combinats amb i sense activitat física", explicà l'investigadora.

Els voluntaris tenien entre 18 i 60 anys, eren no fumadors, amb pes normal o sobrepès, sans (sense cap tipus de medicació, excepte l'anticoncepció hormonal, sense malalties cròniques, amb la funció pulmonar normal i sense cap infecció aguda) i no van ser exposats a pols, fums o gasos durant les proves.

"El lloc amb la contaminació de l'aire elevada es trobava en una zona de trànsit intens, i l'altre amb la contaminació de l'aire més baixa va ser el Mercat de la Barceloneta. En cadascun dels dies de l'experiment que va supervisar l'exposició personal en temps real, mentre que un voluntari estava assegut i un altre estava pedalant en aquests llocs. El exercici de bicicleta estàtica va ser de 15 minuts alternant amb 15 minuts de descans, durant dues hores mentre es monitoritzava l'exposició a la contaminació de l'aire en temps real. La idea era rodar amb bicicleta estacionària a intensitat moderada, que és al voltant del 50-70% de la freqüència cardíaca màxima. Abans i després de l'exposició es van mesurar una varietat de marcadors inflamatoris principalment a la sang, la funció pulmonar, la inflamació pulmonar, la saturació d'oxigen, variabilitat del ritme cardíac, i la pressió sanguínia", especificà l'investigadora del CREAL.

Resultats de TAPAS

Després de 59 experiments amb 31 voluntaris, hem vist que les condicions de l'aire estaven molt contrastants en els dos llocs d'exposició i es van trobar una concentració de contaminants fins a 10 vegades més alts en el lloc amb més contaminat. Els resultats suggereixen que l'activitat física s'està imposant a l'efecte de l'exposició a la contaminació de l'aire relacionada amb el trànsit en la funció pulmonar i els marcadors d'inflamació sistèmica. No es va trobar interacció entre la contaminació atmosfèrica i l'activitat física.

Imatge: rsanchezcrespo / Flickr


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: