CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L’efecte del treballador sa en l’asma

dimecres, 26 de juny de 2013

L’efecte del treballador sa en l’asma

L'efecte del treballador sa en general condueix a una subestimació de l'associació entre l'exposició i l'asma ocupacional. Una investigació amb la participació del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) ha estimat l'efecte de l'exposició ocupacional en l'expressió de l'asma en un estudi longitudinal, utilitzant models marginals estructurals per controlar el seu efecte en el treballador sa. Aquest estudi va ser publicat en Occupational and Environmental Medicine (OEM).

Les anàlisis van incloure 1284 participants, d’entre 17 a 79 anys (48% homes), de seguiment (2003-2007) en un estudi epidemiològic francès sobre genètica i ambient de l’asma. Es va registrar de forma retrospectiva l’edat d'inici de símptomes d'asma, els períodes amb i sense atacs durant la vida i la història ocupacional. “Es va avaluar, a través d'una matriu d'exposició laboral, l'exposició a asmàgens coneguts, irritants o baix nivell de productes químics i al·lèrgens. Es va reconstruir l'historial de treballs en intervals de 5 anys”, comenta Judith Garcia-Aymerich, investigadora del CREAL i participant a l’estudi

“El 31% dels subjectes no havien estat exposats a asmàgens ocupacionals. Del 38% dels subjectes que havien tingut asma alguna vegada, 52% van tenir episodis d’atac d’asma”, explicà Francine Kauffmann, investigadora de l’INSERM i del CREAL, que també ha participat en la recerca. Mitjançant l'anàlisi estàndard, no es va observar cap associació entre l'exposició a asmàgens coneguts o irritants i productes químics/al·lèrgens i atacs d'asma. No obstant això, els investigadors, amb l'ús de models marginals estructurals, van trobar que les persones exposades a asmàgens tenien un 26% més de risc d'asma amb presència d’atacs, mentre que les persones exposades a substàncies irritants, o baix nivell de substàncies químiques/al·lèrgens van tenir un 56% més de risc que els no exposats.

“L'efecte del treballador sa té un impacte important en l'avaluació del risc en els estudis d'asma relacionats amb el treball. Els models estructurals marginals són útils per eliminar els desequilibris en l'exposició a causa de la selecció induïda per la malaltia. Els nostres resultats recolzen el paper dels irritants en l'asma relacionada amb el treball”, conclou Xavier Basagaña, investigador del CREAL que també ha col·laborat en l’estudi.

Referència

Dumas O, Le Moual N, Siroux V, Heederik D, Garcia-Aymerich J, Varraso R, Kauffmann F,  Basagaña X. Work related asthma. A causal analysis controlling the healthy worker effect. Occup Environ Med 2013; 0:1–8. doi.

Fotografia: Workers, by Melbournewaters (Flickr)


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: