CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Dieta materna i exposició prenatal a les dioxines i altres contaminants

Estudi publicat a Science of the Total Environment

dilluns, 17 de juny de 2013

Dieta materna i exposició prenatal a les dioxines i altres contaminants

S'ha publicat a Science of the Total Environment, una investigació dirigida per Eleni Papadopoulou i Manolis Kogevinas, investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), sobre el potencial de l'efecte disruptiu endocrí prenatal per l'exposició a contaminants orgànics persistents (COPs) a través de la dieta materna. Es va mesurar la distància anogenital en els nadons i els nens petits.

Els investigadors van incloure més de 200 mares i els seus nadons, l'estudi Rhea a Creta i l'estudi Hmar a Barcelona, i van analitzar 476 mares i els seus fills, d'entre 1 i 2 anys, de l'estudi Rhea. Es van utilitzar qüestionaris de freqüència alimentària per avaluar la dieta materna i les dioxines plasmàtiques estimades per l'activitat de la resposta de l'expressió activada químicament per la dioxina (DR-CALUX®) i altres COP en mostres maternes. "Hem definit una "dieta alta en greix", com estimació de l'exposició prenatal, que s'ha incorporat a la ingesta de carn vermella, carn processada, peixos grassos, marisc, ous i productes lactis alts en greix durant l'embaràs. L'augment de les "dietes riques en greix" durant l'embaràs es va relacionar amb l'augment de l'activitat de la dioxina i la concentració sèrica de contaminants orgànics persistents i lipofílics en la sang materna", digué Kogevinas.

Es va trobar una associació dosi-resposta inversa entre la "dieta alta en greixos" i distància anoscrotal en els homes nounats, la qual cosa indica que "una dieta alta en greix matern pot estar relacionada amb l'exposició prenatal alta a contaminants orgànics persistents i tenir efectes pertorbadors endocrins, amb alteracions fenotípiques del sistema reproductiu", ha conclòs Kogevinas.

Referència:  Papadopoulou E, et al. Maternal diet, prenatal exposure to dioxins and other persistent organic pollutants and anogenital distance in children Science of the Total Environment. 461-462 (2013)

Imatge font: Showbits/Flickr - http://www.flickr.com/photos/showbits/


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: