CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Símptomes respiratoris persistents en els netejadors cinc anys després de l'abocament del Prestige

dijous, 23 de maig de 2013

L'objectiu de l'estudi liderat per Jan-Paul Zock, investigador del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), i publicat en Arxius de Prevenció de Riscos Laborals ha estat avaluar la persistència d'aquests símptomes respiratoris cinc anys després dels treballs de neteja entre els pescadors que van participar en les activitats de neteja del vessament del Prestige, que ja van mostrar un augment del risc de patir símptomes respiratoris entre un i dos anys després de la catàstrofe.

Es va tornar a entrevistar per telèfon a pescadors que havien estat exposats als treballs de neteja i pescadors no exposats, incloent les mateixes preguntes utilitzades en l'enquesta inicial. Es va avaluar les associacions entre la participació en els treballs de neteja i la presència de símptomes respiratoris, mitjançant anàlisis regressius, ajustat per sexe, edat i tabaquisme.

En ambdós grups va disminuir lleugerament la prevalença de símptomes del tracte respiratori baix (incloent falta d'aire, tos i flegma), però va romandre més alta entre els exposats. El risc de tenir símptomes respiratoris persistents, va augmentar amb el nivell d'exposició per als moderada i altament exposats, respectivament. El risc en relació amb la presència de símptomes nasals i per a l'ús de medicació respiratòria va ser d'un ordre similar.

La participació en les activitats de neteja dels vessaments de petroli pot donar lloc a símptomes respiratoris que persisteixen fins a cinc anys després de l'exposició. "Caldria disposar de protocols per dur a terme les mesures preventives oportunes, així com una contínua vigilància de la salut dels treballadors que participin en activitats de neteja en aquest tipus d'accidents", conclou Zock.

Referència

Zock JP, Rodríguez-Trigo G, Rodríguez-Rodríguez E, Espinosa A, Pozo-Rodríguez F, Gómez F, Fuster C, Castaño-Vinyals G, Antó JM, Barberà JA. Síntomas respiratorios persistentesen los limpiadores cinco años después del vertido de petróleo del Prestige. Arch Prev Riesgos Labor 2013; 16 (2): 98-99


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: