CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Impactes en salut pública del fracking a Espanya

dilluns, 22 d'abril de 2013

Impactes en salut pública del fracking a Espanya

Aquest text sobre els impactes en la salut pública i el medi ambient per la tecnologia del fracking, escrit per David Rojas-Rueda, investigador del CREAL, va ser publicat en un article a Gaceta Sanitaria.

El fracking és una tècnica d'extracció de gas natural no convencional, mitjançant la perforació de jaciments de gas que es troben atrapats en un substrat rocós, per la qual cosa cal injectar a pressió aigua, sorra i una barreja de compostos químics. El passat 27 de setembre de 2012 es va publicar, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, la sol·licitud de dos permisos d'exploració per a l'extracció de gas per fracking, que afecta 70 municipis de Catalunya.

A Espanya, país amb potencial per a l'extracció de gas per mitjà del fracking, s'estan tramitant sol·licituds per a l'exploració de jaciments de gas a través d'aquesta tècnica a Cantàbria, Castella i Lleó, La Rioja i País Basc.

Possibles efectes negatius sobre el medi ambient i salut

Hi ha evidències científiques de possibles efectes negatius sobre el medi ambient, com a contaminació d’aqüífers, consum excessiu de recursos hídrics i emissió de contaminants a l'atmosfera, entre d'altres.

Alguns estudis suggereixen riscos del fracking per a la salut pública, entre ells l'emissió d'hidrocarburs tals com el benzè, el 1,3-butadiè, l'estirè i el etilbenzè, potencialment carcinògens per als humans, segons l'Agència Internacional per a la Investigació en Càncer. S'ha estimat que la població que habita a menys d’un kilòmetre d'on es realitza el fracking té un risc 66% més de patir un càncer associat a aquests contaminants. Altres efectes dels hidrocarburs emesos amb el fracking inclouen les patologies neurològiques, renals, reproductives, respiratòries i hematològiques.

Risc de contaminació de l'aigua

Existeix risc de contaminació de l'aigua ja que el fracking injecta importants quantitats d'aigua barrejada amb productes químics per substituir el gas natural extret de les roques. Aquesta aigua contaminada pot entrar al cicle de l'aigua i contaminar les fonts locals. S'ha trobat que prop de tres quartes parts dels productes químics emprats en el fracking tenen nombrosos efectes negatius per a la salut.

Per tot això, hi ha la necessitat de realitzar estudis epidemiològics i avaluacions d'impacte en salut i ambiental, que reforcin la presa de decisions basades en l'evidència, abans d'atorgar permisos d'exploració i extracció de gas natural per mitjà del fracking, per prevenir possibles impactes adversos en la salut pública i en el medi ambient.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: