CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició a agents que predisposen a l'asma podria reduir el risc de limfoma

dilluns, 15 d'abril de 2013

L'exposició a agents que predisposen a l'asma podria reduir el risc de limfoma

Un estudi, liderat per Ana Espinosa, investigadora del CREAL, i Silvia de Sanjosé, de l’ICO, i publicat a Cancer Epidemiology, conclou que l'exposició ocupacional a agents que predisposen a l'asma podria reduir el risc de limfoma.

Una investigació conjunta entre investigadors de Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), Institut Català d’Oncologia (ICO), IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) i el CIBER Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) conclou que l'exposició a agents que predisposen a l'asma podrien reduir el risc de limfoma.

Com ja és sabut, les al·lèrgies i l'asma poden tenir un efecte protector per al desenvolupament de limfoma. Aquesta investigació, publicada a Cancer Epidemiology i liderada per Ana Espinosa, investigadora del CREAL, va avaluar si els al·lèrgens ocupacionals que provoquen asma i reactivitat immune poden actuar com a protectors davant el limfoma.

L'estudi i els resultats

L'estudi inclouen casos confirmats, bé per histologia o citologia, de limfomes de Hodgkin, cèl·lules B i cèl·lules T de sis països europeus (Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Irlanda i República Txeca) en el període 1998-2004. Es va avaluar la vida útil d'exposició ocupacional a set agents d'alt pes molecular (HMW, en les seves sigles en anglès), com el làtex, a través de la matriu d'exposició laboral específica d'asma. Es van incloure en l'anàlisi 2205 casos de limfoma i 2296 controls de amb història ocupacional completa. Es van avaluar les associacions entre l'exposició a HMW i el limfoma.

Els resultats mostren que els individus exposats a làtex tenen una disminució del 25% en el risc de limfoma, en el cas de la resta d’agents d'alt pes molecular (HMW) tenen una disminució estadísticament no significativa.

"Els resultats de la investigació indiquen que l'exposició ocupacional a agents d'alt pes molecular que predisposen a l'asma pot reduir el risc de limfoma. No obstant això seran necessàries més investigacions epidemiològiques i mecanicistes per confirmar-ho ", indica Espinosa.

Referència de l'article

Espinosa A, Zock JP, Benavente Y, Boffetta P, Becker N, Brennan P, Cocco P, Foretova L, Maynadié M, Staines A, Nieters A, Kogevinas M, de Sanjose S. Occupational exposure to immunologically active agents and risk for lymphoma: The European Epilymph case-control study. Cancer Epidemiol. 2013 Mar 20. [Epub ahead of print]


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: