CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Barcelona, aire i salut, per Jordi Sunyer

divendres, 5 d'abril de 2013

Barcelona, aire i salut, per Jordi Sunyer

El passat diumenge 31 de març, es va publicar a La Vanguardia l'article d'opinió de Jordi Sunyer, director científic adjunt i investigador del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), titulat "Barcelona, aire i salut", a la secció Temes de debat centrat en "Respirar (bé) a la ciutat". Xavier Querol, professor d'investigació de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), també va participar amb l'anàlisi "contaminació i malalties".

Segons Sunyer "cada any apareixen més de 3.000 articles científics sobre els efectes de la contaminació de l'aire que respirem a la salut". En global, contínua l'investigador, aquests "indiquen que l'efecte de les partícules fines accelera el procés d'envelliment de les artèries, del cor, els pulmons i el cervell. Els pulmons d'un jove que ha crescut en una ciutat contaminada mai tindran la capacitat que haguessin tingut d'haver crescut en un aire net".

"A Catalunya, el CREAL és pioner en aquestes investigacions. Ja fa molts anys vam descobrir que en els dies amb més contaminació augmentava la mortalitat un 2-3% així com les urgències de malalts respiratoris crònics o per infarts", afirma l'investigador en l'article.

"Recentment, en estudis amb cohorts d'una magnitud considerable s'ha descobert que la pressió arterial en adults, els símptomes respiratoris en nadons i la funció cognitiva dels nens són pitjors en zones amb major contaminació. Mesures com desplaçar-se de forma activa (a peu o bicicleta) millora la salut de manera manifesta, tot i el perjudici de respirar aire contaminat", conclou l'investigador.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: