CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició materna a la contaminació atmosfèrica s'associa amb un baix pes dels nadons

Nota de premsa

dimarts, 5 de febrer de 2013

L'exposició materna a la contaminació atmosfèrica s'associa amb un baix pes dels nadons

Les mares exposades a la contaminació de l'aire per partícules fines (PM2.5 i PM10) que emeten, per exemple, els vehicles, la calefacció i les plantes generadores d'energia, són significativament més propenses a tenir fills amb un baix pes en néixer (pes inferior a 2.500 grams). Així ho afirma un estudi internacional els autors principals del qual són els Drs. Payam Dadvand i Mark Nieuwenhuijsen, investigadors del CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental) de Barcelona.

L'estudi, el més gran del seu tipus mai realitzat al món, va analitzar les dades recopilades de més de tres milions de naixements de 14 centres de nou països d'Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa, Àsia i Austràlia. Els investigadors han trobat que en els llocs amb major taxa de contaminació, major és la taxa de nadons amb un baix pes en néixer.

"El baix pes en néixer està associat amb conseqüències greus per a la salut, incloent un major risc de morbiditat i mortalitat perinatal i problemes crònics de salut en l'edat adulta", segons ha assenyalat el Dr. Payam Dadvand. L'estudi, dirigit per Tracey Woodruff J., investigadora de la Universitat de Califòrnia (EUA), i Jennifer Parker, del Centre Nacional d'Estadístiques de Salut (USA), assenyala que el realment significatiu és que aquests són els nivells de contaminació de l'aire a la qual tota la població sol estar exposada.

La contaminació de partícules d'aire es mesura en grandària (micres) i el pes (micrograms per metre cúbic). Als Estats Units, les regulacions federals requereixen que no se superin els 12,0 micrograms per metre cúbic (µg/m3) de partícules de mida inferior a 2,5 micres anualment. A la Unió Europea, el límit és de 25 micrograms per metre cúbic (µg/m3), i les agències reguladores estan debatent sobre això. "Aquest estudi arriba en el moment adequat per portar el cas a l'atenció dels polítics", remarca el Dr. Mark Nieuwenhuijsen.

De fet, les partícules contaminants de l'aire a Beijing, Xina, recentment han estat superiors a 700 micrograms per metre cúbic. Per això, Nieuwenhuijsen alerta que "des de la perspectiva de la salut mundial, els nivells d'aquest tipus són, òbviament, totalment insostenibles".

Aquest estudi ha estat finançat amb fons de l'Agència de Protecció Ambiental i l'Institut Nacional de Ciències del Medi Ambient dels Estats Units, el Fons Wellcome del Regne Unit, i el Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya.

La publicació d'aquest informe coincideix aquest 2013 amb la celebració del 'Any de l'Aire' organitzat per la Comissió Europea (http://chic-project.eu/news/latest-news/eu-policy-news/battle-lines-drawn-ahead-of-2013-year-of-air).

Artículo de referencia: Payam Dadvand,Jennifer Parker, Michelle L. Bell, Matteo Bonzini, Michael Brauer, Lyndsey A. Darrow, Ulrike Gehring, Svetlana V. Glinianaia, Nelson Gouveia, Eun-hee Ha, Jong Han Leem, Edith H. van den Hooven, Bin Jalaludin, Bill M. Jesdale, Johanna Lepeule, Rachel Morello-Frosch, Geoffrey G. Morgan, Angela Cecilia Pesatori, Frank H. Pierik, Tanja Pless-Mulloli, David Q. Rich, Sheela Sathyanarayana, Juhee Seo, Rémy Slama, Matthew Strickland, Lillian Tamburic, Daniel Wartenberg, Mark J Nieuwenhuijsen, Tracey J. Woodruff. “Maternal Exposure to Particulate Air Pollution and Term Birth Weight; A Multi-Country Evaluation of Effect and Heterogeneity”. Environmental Health Perspectives. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.
 

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: