CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició als COP en els primers anys de vida pot afectar els sistemes immunològic i respiratori

dilluns, 14 de gener de 2013

L'exposició als COP en els primers anys de vida pot afectar els sistemes immunològic i respiratori

L'evidència epidemiològica actual suggereix que l'exposició en els primers anys de vida als contaminants orgànics persistents (COP) pot influir negativament en el desenvolupament dels sistemes immunològic i respiratori, fet que podria provocar la disminució de la capacitat per combatre infeccions i augmentar el risc de desenvolupar manifestacions al·lèrgiques després de la infància.

Aquesta és la conclusió d'un examen realitzat per investigadors del CREAL, que inclou 41 estudis i que troba una evidència limitada de l'exposició prenatal al DDE, PCB, les dioxines i el risc d'infeccions respiratòries. L'evidència també és limitada per l'exposició postnatal als PCBs i la resposta immunològica reduïda després de la vacunació en la infància. L'autora principal de l'article, Mireia Gascón, afegeix que "encara que hi ha alguns indicis d'efectes adversos per a la salut de l'exposició als contaminants orgànics persistents, són necessaris més estudis en el camp de la immunotoxicitat d'aquests compostos, especialment per a aquells que encara estan en ús, com el DDT en àrees amb malària endèmica".

Els COP són compostos orgànics resistents a la degradació del medi ambient a través de processos químics, biològics i fotolítica. A causa d'això, s'ha observat que persisteixen en el medi ambient, que es bioacumulen en els teixits humans i animals i que possiblement tenen possibles repercussions importants en la salut humana i el medi ambient. Molts COPs es troben o s'han pogut trobar en els pesticides.

Després d'aquests resultats, els investigadors pretenen seguir millorant la comprensió d'aquest procés, per tal d'identificar els períodes crítics de susceptibilitat, la integració dels mecanismes potencials inmunotóxicos dels COPs, i l'ús de noves eines estadístiques per conèixer el paper de les exposicions múltiples en múltiples resultats.

Referència:
Gascon M, Morales E, Sunyer J, Vrijheid M. Effects of persistent organic pollutants on the developing respiratory and immune systems: A systematic review. Environ Int 2013; 52: 51-65.
 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: