CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Les dioxines en l'embaràs poden afectar el sistema reproductiu dels nens

Nota de premsa

dimarts, 20 de novembre de 2012

Les dioxines en l'embaràs poden afectar el sistema reproductiu dels nens

Les distàncies anogenitals, que normalment són més llargues en els nens que en les nenes, es redueixen entre els nadons de sexe masculí de les mares amb una major exposició a les dioxines. Així es revela en un estudi, dirigit pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona, en el qual han participat 700 dones embarassades i els seus nadons de Grècia i Espanya.

Els investigadors conclouen que la distància anogenital, que és la distància entre l'anus i el penis, es va reduir en aproximadament mig mil·límetre per cada 10 picograms (1 picogram equival a una bilionèsima part d’un gram) de dioxines mesurades per gram de lípid. La Dra. Marina Vafeiadi, primera autora de l'article, explica que "la distància anogenital és un marcador sensible a les alteracions endocrines i aquestes petites distàncies s'han relacionat amb hipospadies (un defecte congènit de la uretra i el penis), criptorquídia (testicles no descendits) i també amb una menor qualitat del semen i infertilitat en els nens". De fet, aquest estudi confirma en humans l'evidència experimental en animals dels efectes de les dioxines que ja fa anys va utilitzar l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i la Organització Mundial de la Salut (OMS) per establir recomanacions per a la ingesta humana de dioxines presents en aliments.

De fet, les dioxines i compostos similars a aquestes són substàncies químiques persistents dels subproductes de diversos processos industrials. Les principals fonts d'exposició humana són aliments rics en greixos, principalment d'origen animal com la carn, productes lactis i peix. Les dioxines es transmeten de la mare al nen a través de la placenta durant l'embaràs i després del naixement a través de la lactància materna.

L'ús d'avançades tècniques biomèdiques va permetre el mesurament de les dioxines i compostos similars a la sang de la mare mitjançant un examen que va proporcionar una estimació global de l'exposició a aquests compostos i el nivell dels mateixos durant l'embaràs.

Segons el coordinador de l'estudi i director científic adjunt del CREAL, el Prof. Manolis Kogevinas, "l'exposició a les dioxines i compostos relacionats s'ha reduït considerablement en els països industrialitzats en les darreres dècades gràcies a les mesures de control. Els nostres resultats indiquen, però, que el control eficient dels compostos persistents requereix llargs períodes de temps per tal de ser eficaç". L'estudi es va dur a terme juntament amb investigadors de la Universitat de Creta (Grècia) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques-IMIM (Barcelona).

Article de referència: In Utero Exposure to Dioxins and Dioxin-like Compounds and Anogenital Distance in Newborns and Infants. Environmental Health Perspectives. Marina Vafeiadi, Silvia Agramunt, Eleni Papadopoulou, Harrie Besselink, Kleopatra Mathianaki, Polyxeni Karakosta, Ariana Spanaki, Antonis Koutis, Leda Chatzi, Martine Vrijheid, Manolis Kogevinas. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.1205221.

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: