CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Tres investigadors del CREAL mostren les seves reticències a obligar als ciclistes a utilitzar el casc en zones urbanes

dimecres, 31 d'octubre de 2012

Tres investigadors del CREAL mostren les seves reticències a obligar als ciclistes a utilitzar el casc en zones urbanes

Tot i que s'estima que l'ús del casc podria disminuir un 88% les lesions cranioencefàliques i un 65% les lesions facials, tres investigadors del CREAL han afirmat en una carta publicada a Gaceta Sanitaria que la implementació de lleis que obliguin a l'ús del casc per tal de reduir els riscos per a la salut poden produir efectes negatius per a la salut de la població, com la disminució de l'ús de la bicicleta o afavorir conductes de risc entre els ciclistes.

De fet, els investigadors Mark Nieuwenhuijsen, David Rojas i Tom Cole-Hunter han fet referència a una recent publicació que avalua la llei que obliga a utilitzar el casc als ciclistes de Nova Zelanda. Aquesta avaluació va concloure que la llei havia fallat en aspectes de seguretat, salut, accidentalitat, promoció del ciclisme, aspectes ambientals i llibertats civils. També va trobar que la llei havia reduït un 51% el temps dedicat al ciclisme i que el risc de lesió entre els ciclistes havia augmentat un 20%. Informes d'altres casos, com el de Canadà, han conclòs que aquest tipus de lleis tampoc han satisfet els objectius. A més, anàlisis de risc desenvolupats a Europa mostren que aquest tipus de lleis no milloraran la salut de la població.

Davant d’aquesta evidència, els investigadors afirmen que "l'ús del casc ha de ser una elecció personal de cada ciclista, ja que a nivell individual pot beneficiar i reduir la gravetat de les lesions però que a nivell general una llei com aquesta pot comportar majors impactes negatius per a la salut". Afegeixen que "obligar als ciclistes a utilitzar casc en les àrees urbanes probablement no complirà l'objectiu buscat, que és millorar la salut de la població, i que implementar altres mesures com pacificar el trànsit, reduir l'ús del cotxe, millorar les infraestructures per a ciclistes, promoure l’ús de la bicicleta i estimular la intermodalitat seran mesures més efectives per aconseguir l'objectiu anomenat salut".

Cal recordar que va ser al juliol de 2012 quan el Ministeri d'Interior va anunciar un projecte de reforma del Reglament General de Circulació (RGC), en el qual es proposa incloure l'obligatorietat de l'ús de casc pels ciclistes en totes les vies de circulació, incloent les zones urbanes. Fins a dia d'avui, a Espanya, el casc és d'ús obligatori pels ciclistes només en les vies interurbanes, segons l'article 118 del RGC.

DOI: 10.1016/j.gaceta.2012.08.005


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: