CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La vitamina D durant l'embaràs incideix en el desenvolupament cerebral

dijous, 4 d'octubre de 2012

La vitamina D durant l'embaràs incideix en el desenvolupament cerebral

La deficiència de vitamina D durant l'embaràs podria obstaculitzar el desenvolupament cerebral dels nadons, fet que afectaria el seu comportament mental i habilitats motores. Per tal d’arribar a aquesta conclusió, investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) van mesurar el nivell de vitamina D en la sang de gairebé 2.000 dones en el seu primer i segon trimestre de l'embaràs i van avaluar les aptituds del nadó cap als 14 mesos d'edat.

Els investigadors van trobar que els nens de mares amb nivells deficients de vitamina D van obtenir qualificacions més baixes que els nens de mares que tenien nivells adequats d’aquesta vitamina. "En general, les puntuacions més baixes en les proves podria conduir a coeficients intel·lectuals més baixos dels nens”, va explicar l'autora principal de l'estudi i epidemiòloga del CREAL, la Dra. Eva Morales.

De fet, segons aquest estudi, que s’emmarca dins del projecte INMA, les diferències d'entre quatre i cinc punts en aquest tipus de proves neuropsicològiques podrien reduir el nombre de nens amb intel·ligència superior a la mitjana (coeficient intel·lectual per sobre de 110 punts) en més del 50%. L'estudi, publicat a la revista Pediatrics, conclou que 1 de cada 2 dones tenien concentracions insuficients de vitamina D, per sota de 30 ng/ml, el llindar considerat com a òptim. El 20% de les dones tenien nivells deficients de vitamina D i un altre 32% tenia nivells insuficients de la vitamina.

Els assaigs clínics que estan en curs tracten de confirmar o no si els suplements de vitamina D serien d'ajuda. No obstant això, la Dra. Morales ha afegit que "tant la ingesta, que cada vegada és més gran, d'aliments rics en vitamina D així com gaudir dels raigs de sol són les possibles intervencions per a millorar el nivell de vitamina D de les dones embarassades". Afegeix que, per tant, "les dones embarassades no necessiten prendre suplements vitamínics, tan sols seguir una dieta equilibrada i prendre el sol".


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: